Welkom op de site van Gejus van Diggele

Liefhebber, verzamelaar en onderzoeker van gezelschapsspellen en hun plek in de historie. Mijn interesse is breed maar ik ben vooral gefascineerd door: 1. spellen en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog periode en 2. speelkaarten uit alle tijden die zijn hergebruikt voor allerlei doeleinden.

Ik vind het leuk om mijn kennis en verzamelingen te delen met belangstellenden. Over beide onderwerpen ontwikkel ik -soms met hulp van vrienden- sinds 1994 verrassende tentoonstellingen die beschikbaar zijn voor musea in Europa. Ook participeer ik graag in tentoonstellingen en educatieve projecten van musea, universiteiten en scholen. Ik schrijf over mijn verzamelingen en onderzoeken in gedrukte en digitale media. In 2005 werd mijn eerste boek over hergebruikte speelkaarten 'Kleine kaartjes, grote verhalen' gepubliceerd. In 2020 hoop ik het vervolg te publiceren. Daarnaast vind ik het leuk om over mijn verzamelingen te vertellen bij serviceclubs, vrouwenverenigingen, musea, historische verenigingen, scholen en universiteiten, verzamelaars, antiquairs, historici en radio- en televisiezenders in binnen- en buitenland. Inmiddels kan ik een keuze bieden uit presentaties -met heel veel beeldmateriaal- over diverse thema's en in elke gewenste lengte. Omdat het mijn hobby is, vallen de kosten u vast mee. 

Om het u gemakkelijk te maken, breng ik mijn eigen laptop, beamer en aansluitkabels mee. Ik zorg dat ik altijd ruim van te voren aanwezig ben om alles klaar te zetten en aan te sluiten. Als er in de zaal al een projectiescherm is, hoef ik die niet mee te sjouwen. Bij grote gezelschappen is het fijn als er een geluidsinstallatie met microfoon aanwezig is. Eventueel kan ik die meebrengen.

Op deze site vindt u meer informatie over de verzamelingen, thema's, tentoonstellingen, lezingen, publicaties en referenties. 

Voor meer informatie en het aanvragen van een lezing kunt u mij een e-mail sturen: gejusvd@xs4all.nl

 

Meer over mij

Verzamelen, onderzoeken, tentoonstellingen maken, lezingen geven en artikelen en boeken schrijven is mijn hobby. Van 1970 tot 2015 verdiende ik mijn geld met het bedenken van reclame en het schrijven van reclameteksten. Eerst bij reclamebureaus en vanaf 1989 als kleine zelfstandige zonder personeel. Sinds eind 2015 met pensioen, dus met veel meer tijd voor de verzamelingen en onderzoek en vrijwilligerswerk. 

Lid van diverse nationale en internationale verenigingen op het gebied van speelkaarten, legpuzzels, ephemera, WO2, molens en glas. Oud-voorzitter van The International Playing Card Society. Moderator van de Facebook groepen Playing Card Collectors Club, Kings, Queens & Jacks, Aces in close up, Pre-1950 Playing Cards, Joker Collectors Club, Card Games Collectors Club, Amazing Card Tricks, Repurposed Playing Cards en Playing Card Backs. Voorzitter Bloembollenglazenclub. Moderator Bloembollenglazenclub op Facebook. Bestuurslid Stichting Rijnenburgermolen. 

In 1949 geboren en in 1970 getrouwd. We hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. Ook een hond met de naam Sjakie, een golden retriever, plus een naamloze parkiet. Ook de kippen buiten hebben geen naam.

Koken is ook een hobby van me. Ik zorg dagelijks voor de maaltijd. Bridgen en klaverjassen doe ik ook graag, omdat ik redelijk goed tegen mijn verlies kan.  

Mijn collecties zijn veilig buitenshuis opgeslagen in een speciale geconditioneerde ruimte.