Welkom op de site van Gejus van Diggele

Liefhebber, verzamelaar en onderzoeker van gezelschapsspellen en hun plek in de historie. Mijn interesse is breed maar ik ben vooral gefascineerd door: 1. spellen en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog periode en 2. speelkaarten uit alle tijden die zijn hergebruikt voor allerlei doeleinden.

Ik vind het leuk om mijn kennis en verzamelingen te delen met belangstellenden. Over beide onderwerpen ontwikkel ik -soms met hulp van vrienden- sinds 1994 verrassende tentoonstellingen die beschikbaar zijn voor musea in Europa. Ook participeer ik graag in tentoonstellingen en educatieve projecten van musea, universiteiten en scholen. Ik schrijf over mijn verzamelingen en onderzoeken in gedrukte en digitale media. In 2005 werd mijn eerste boek over hergebruikte speelkaarten 'Kleine kaartjes, grote verhalen' gepubliceerd. Daarnaast vind ik het leuk om over mijn verzamelingen te vertellen bij serviceclubs, vrouwenverenigingen, musea, historische verenigingen, scholen en universiteiten, verzamelaars, antiquairs, historici en radio- en televisiezenders in binnen- en buitenland. Inmiddels kan ik een keuze bieden uit presentaties -met heel veel beeldmateriaal- over diverse thema's en in elke gewenste lengte. Omdat het mijn hobby is, vallen de kosten u vast mee. 

Om het u gemakkelijk te maken, breng ik mijn eigen laptop, beamer en aansluitkabels mee. Ik zorg dat ik altijd ruim van te voren aanwezig ben om alles klaar te zetten en aan te sluiten. Als er in de zaal al een projectiescherm is, hoef ik die niet mee te sjouwen. Bij grote gezelschappen is het fijn als er een geluidsinstallatie met microfoon aanwezig is. 

Op deze site vindt u meer informatie over de verzamelingen, thema's, tentoonstellingen, lezingen, publicaties en referenties. 

Voor meer informatie en het aanvragen van een lezing kunt u mij een e-mail sturen: gejusvd@xs4all.nl

 

Meer over mij

Verzamelen, onderzoeken, tentoonstellingen maken, lezingen geven en artikelen en boeken schrijven is mijn hobby. Van 1970 tot 2015 verdiende ik mijn geld met het bedenken van reclame en het schrijven van reclameteksten. Eerst bij reclamebureaus en vanaf 1989 als kleine zelfstandige zonder personeel. Sinds eind 2015 met pensioen, dus met veel meer tijd voor de verzamelingen en onderzoek. Lid van diverse nationale en internationale verenigingen op het gebied van speelkaarten, legpuzzels, ephemera en WO2. Oud-voorzitter van The International Playing Card Society. Moderator van de Facebook groepen Playing Card Collectors Club, Pre-1950 Playing Cards, Joker Collectors Club, Amazing Card Tricks, Repurposed Playing Cards en Playing Card Backs. Voorzitter Bloembolglazenclub. Moderator Bloembolglazenclub op Facebook.

In 1949 geboren en in 1970 getrouwd. We hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. Op onze boerderij wonen ook Bonnie, een Boston terrier, Sjakie, een golden retriever, en een naamloze parkiet. Buiten hebben we geiten, kippen en eenden. In het seizoen wonen er ook schapen en koeien.

Koken is ook een hobby van me. Ik zorg dagelijks voor de maaltijd. Bridgen en klaverjassen doe ik ook graag, omdat ik redelijk goed tegen mijn verlies kan. Verder zit ik in het bestuur van twee plaatselijke molenstichtingen, ben ik voorzitter van een buurthuis en mede-organisator van de Dodenherdenking in onze woonkern.

Mijn collecties zijn veilig buitenshuis opgeslagen in een speciale geconditioneerde ruimte.