Sorry Niberco Brothers

15-05-2013 22:00

Onder de naam The Niberco Brothers traden Nico van Berkel (22-12-1925 - 18-01-1993) en Bob Haleber (17-01-1930 - 15-01-2010) met veel succes internationaal op als goochelduo. Nico werd in 1947 in Parijs de jongste wereldkampioen goochelen in de geschiedenis. Vanaf 1951 werden ze partners en gingen ze samen optreden, nadat Nico aan Bob de fijne kneepjes van de magie had geleerd.

 

Unieke duopresentatie

Al snel werden ze als duo Nederlands goochelkampioen in Zwolle, het bewijs dat ze samen een perfecte show gaven. Uniek daarbij was dat Nico en Bob gelijktijdig gelijkwaardige trucs deden, in een aardig samenspel met grappige dialogen. Het enige andere bekende duo met twee goochelende partners was Siegfried and Roy, die in Las Vegas optraden met sensationele acts waarbij ze leeuwen en tijgers lieten verdwijnen. The Niberco Brothers, die Siegfried en Roy persoonlijk kenden, hielden het liever bij het 'kleine werk', trucs die het moesten hebben van vingervlugheid. Ook zonder wilde dieren werden ze er beroemd door. Toch bleven ze altijd bescheiden, twee keurige heren uit Den Haag, goed in het pak maar zonder sterallures.

 
Speelkaartenverzamelaars

Omdat ze veel met speelkaarten werkten en buitenlandse reizen maakten, begonnen ze met het verzamelen van vooral oude spellen kaarten. Zo heb ik hen ook leren kennen, op een speelkaartenbeurs die in de jaren tachtig nog in Boskoop werd georganiseerd. Na het onverwachte overlijden van Nico kreeg ik regelmatig contact met Bob, die zijn maatje erg miste. We spraken veel over hun optredens, hun reizen en hoe ze het leven in de schijnwerpers wisten te combineren met hun 'geheime' leven als geliefden.

 

Andere ambities

Al in de tijd van de experimentele televisie in Nederland kregen ze hun eigen show. Toen televisie het land veroverde, waren ze regelmatig te zien bij de NCRV, met eigen programma's en als vaste gasten in de Ted de Braak shows. Ook in het buitenland waren ze vaak op tv te zien, onder andere bij de BBC. Onbewust werkten ze mee aan een medium dat een einde zou maken aan het varieté, waar ze juist hun succes aan te danken hadden. Bij gebrek aan engagementen besloten ze hun spaargeld te investeren in een grammofoonplatenwinkel in de Piet Heinstraat in Den Haag, vlak achter hun huis in de Elandstraat. Ze kregen echter toch weer werk, in het buitenland, en bij afwezigheid van de directie ging het snel bergafwaarts met de muziekboutique. Bob heeft ook nog een carrière als zanger geprobeerd, met hulp van componist en pianist Tonny Eyk, maar hij deed het beter pratend, naast zijn vriend 'Nic'.

 

Bob's laatste wens

Bob's neef belde me op 16 januari 2010 om te vertellen dat de laatste Niberco was overleden. Kort daarvoor had hij nog gevraagd of hij nog niet een pilsje kon krijgen, nu hij zijn einde voelde naderen. Toen een fles van zijn favoriete merk Grolsch was gehaald, bleek Bob al onderweg op zijn laatste grote reis, naar zijn in 1993 overleden levensgezel. De verpleegster heeft het bier nog via het infuus toegediend.

 

Eerbetoon

Na het vernemen van het nieuws belde ik het rond in de kring van verzamelaars die Bob goed gekend hadden. In gesprek met Filip Cremers van het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout, België, ontstond het idee om The Niberco Brothers met een tentoonstelling te eren. Tussen mijn werk door ben ik twee jaar bezig geweest om die expositie te ontwikkelen. In juni 2013 zou de opening zijn. Zou, want de brand op 20 april dat jaar vernietigde het grootste deel van de bovenverdieping van ons huis, waar het archief van het goochelduo was opgeslagen. Niet alles is verbrand maar wel zodanig beschadigd dat van de geplande tentoonstelling moest worden afgezien. Sorry Nico en Bob.

 

Nico van Berkel als goochelaar Niberco, trots met zijn in Parijs gewonnen wereldkampioensbokaal, 1947

Niberco, de beste manipulator ter wereld

Zelf ontworpen promotiekaart voor 'de beroemde illusionisten uit Holland'

Dit deed niemand Nico ooit na: zeven ballen in een hand!

Een van hun beroemdste acts: lege flesjes waar 'liters' bier of cola uit stroomden. Hier voor Coca-Cola.

 En na al die drank kwamen er ook nog droge doekjes uit de flesjes

Toch nog een beetje een eerbetoon aan het meest vermaarde goochelduo dat Nederland gekend heeft