Databases

Ik verzamel niet alleen spellen, puzzels en speelkaarten maar ook informatie. Het onderzoeken is een belangrijk deel van het verzamelplezier. Soms is de informatie snel gevonden, soms duurt het jaren voordat ik er achter kom. Daarbij krijg ik ook hulp van allerlei deskundigen. Internet is een enorme bron van informatie, hoewel niet alles waar is wat je leest op sites. 

Van alles wat ik verzamel, maak ik digitale foto's en scans. Ook van details. Om alles van een spel vast te leggen, zijn soms wel 80 foto's nodig. Van de informatie die ik vind, maak ik ook kopieën of digitale opnamen. Bijkomend voordeel daarvan is dat ik de speelkaarten en spellen niet meer thuis nodig heb en buitenshuis kan opslaan, in een droge en geconditioneerde ruimte.

 

Digitale catalogi

Elk item in mijn verzameling geef ik een nummer. Gevonden informatie sla ik op met het zelfde nummer en een code. Dat gaat allemaal in mijn databases. De genummerde foto's, in zowel 300 dpi (drukkwaliteit) als 100 dpi (voor de database) sla ik op in mappen. Op die manier kan ik alles wat ik zoek heel snel vinden. Ook handig als ik een artikel schrijf of een PowerPoint presentatie maak.

Niet alleen mijn eigen verzamelingen worden gecatalogiseerd in de databases, ook die van medeverzamelaars, musea en archieven neem ik er in op. Zo worden het kenniscentra met een brede onderbouwing. De beschrijvingen zijn meertalig.

Ik heb niet het eeuwige leven. Dankzij de databases blijft al mijn kennis beschikbaar voor geïnteresseerden. Musea, universiteiten, studenten, journalisten en mede-verzamelaars zijn altijd welkom.

Een database is nooit klaar. Misschien vind ik nog eens mensen die net zo gek zijn als ik om mij te helpen en de databases verder te vullen als ik dat niet meer kan.

 

Database WO2 spellen en puzzels    

In deze database zijn al meer dan 3.500 spellen, puzzels en foto's van spelen militairen opgenomen, tot nu toe uit 40 landen die bij WO2 waren betrokken. Dat lijkt veel maar het is slechts een topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Wekelijks ontdek ik nog 'nieuwe' spellen en puzzels uit de oorlogstijd. Als ze te koop zijn, probeer ik mijn collectie uit te breiden. Veel werk gaat zitten in het fotograferen, onderzoeken, beschrijven en catalogiseren. Dit maakt het verzamelen natuurlijk pas echt interessant, want weten is belangrijker dan hebben. 

 

Database hergebruikte speelkaarten

Er zijn nu meer dan 4.300 hergebruikte speelkaarten afgebeeld en deels beschreven. De collectie is inmiddels gegroeid tot meer dan 6.000 kaarten. Daar komen nog minstens 1.500 kaarten bij uit collecties van derden. Het is niet in te schatten hoeveel hergebruikte speelkaarten nog in voor mij onbekende verzamelingen verborgen zijn. Het is leuk dat mijn boekje en lezingen bijdragen aan het besef dat dit 'waardeloze' afval in feite unieke tijdsdocumenten bevat, die zeker bewaard en onderzocht moeten worden. In 2020 heb ik mijn collectie en database ondergebracht bij het Belgische Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. 

 

Mijn databases zijn gemaakt met het programma FileMaker Pro.