Aanbevelingen
Aan deze pagina wordt nog gewerkt.
"In 2006-2007 organiseerde het Antwerpse Maagdenhuismuseum in samenwerking met Gejus van Diggele een tentoonstelling met als titel “Kleine Kaartjes, Grote Verhalen”. Dit naar aanleiding van ons “kernverhaal”: de vondelingen en wezenzorg. Speelkaarten werden in de 19e eeuw immers als vondelingentekens (“tokens” in het engels) gehanteerd, dit als eenvoudig maar efficiënt identificatiemiddel voor de moeder, mocht die haar kindje ooit terug ophalen. Dit nadat ze het, in grote nood, in de zogenaamde “babyschuif” had afgestaan. De private collectie van Gejus van Diggele werd toen geëxposeerd in het interieur van dit oude meisjesweeshuis. Met groot succes. Niet alleen werd de montage en demontage door hem zélf in goede banen geleid, hij verzorgde meermaals een geïllustreerde voordracht en rondleidingen ter plekke. De enthousiaste en vlotte samenwerking met hem blijft voor mij één van de meest aangename herinneringen van het laatste decennium!"
Daniel Cristiaens, conservator Maagdenhuismuseum, OCMW, Antwerpen, België
"Gejus heeft tijdens onze legpuzzeltentoonstelling 'Stukje voor stukje' veel van zijn kennis gedeeld, door zijn samenstelling en inzending van oorlogspuzzels maar ook de teksten en de verzorgde lezing waren sprankelend en boeiend."
Ben Hilgers, directeur Historisch Museum Ede
"Zoals Gejus van Diggele zijn er helaas maar weinig verzamelaars. Voor hem tellen niet de hoeveelheden, liever dan te stapelen zoekt hij het verhaal achter het spel. Elk object, of het nu een bordspel is of speelkaarten, is aanleiding voor een zoektocht naar het hoe, wie, wanneer en waarom. Aan een simpele kaart wordt een mensenleven opgehangen, soms zelfs de geschiedenis van een tijdperk. Dit levert hoogstandjes op zoals “Kleine kaartjes, grote verhalen”, een expositie over het tweede gebruik van speelkaarten. Gejus beperkt zich niet tot één soort spellen maar kijkt naar het geheel, niet tevreden met het ding op zich bestudeert hij de context. De resultaten van al dit gedreven speurwerk worden gepresenteerd in artikelen, boeken, lezingen en tentoonstellingen. Naast “Kleine Kaartjes, Grote Verhalen” hebben we in het Museum van de Speelkaart ook zijn “De oorlog op tafel” mogen brengen, een fel gesmaakte expositie over spelletjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Filip Cremers, Nationaal Museum van de Speelkaart, Turnhout, België